ПОБУДЕ И НАЧЕЛА ОСНИВАЧА

 

Друштво српских домаћина основано је 2002. године на Видовдан у Коштунићима, са циљем да се поврати углед српског домаћина, који је, због политичких промена насталих након другог светског рата, занемарен.


Српски домаћин је био носилац и творац привредног развоја Србије и пољопривредном производњом је успешно сарађивао са земљама западне Европе, у којој се интензивније развијала техничко – технолошка култура.

Историјски разлози више векова, одвојили су Србију од западног света. Чак је и Свети Сава рекао: „Србија је за Запад на Истоку, а за Исток Србија је на Западу...“ Та њена позиција се у неким елементима и даље понавља.
Повратак угледа српског домаћина у нашем времену - демократском амбијенту Србије, огледа се у циљевима оснивања Друштва.


Група ентузијаста, без материјалне подршке од стране било које институције из земље и иностранства, окупила се и основала Друштво српских домаћина као невладину и нестраначку организацију.
За првог председника изабран је Јован Чековић. По истеку његовог мандата, на чело ове организације долази Нићифор Аничић, привредник из Јоханезбурга, велики патриота и добротвор. Надамо се да ће његовим путем поћи и други угледни домаћини из Србије.

Додатне информације