САВЕЗ ЕКОЛОШКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА СРБИЈЕ

Прва годишњица СЕОС - Савеза еколошких организација Србије коју чине шест еколошких удружења (Јадар, Прањани, Добриња, Рача, Јагодина и Косјерић) одржана је 30. октобра 2022. у Горњим Недељицама у долини Јадра, где је Рио Тинто прво завршио истраживања и открио ЈАДАРИТ као сировину за производњу ЛИТИЈУМА и БОРА и за коју је локацију Скупштина града Лознице прво донела а затим 16. децембра 2021. и ПОНИШТИЛА Просторни план посебне намене за рудник ЈАДАР.
У току дводневног скупа организоване су бројне манифестације у којима су учествовали ученици основних школа, уметници, научници, посланици, еколошки активисти и други грађани.
У име Друштва српских домаћина (ДСД) Сабор СЕОС-а је поздравио председник Друштва г. Нићифор Аничић, Љиљана Браловић - председница Еколошког удружења "Сувоборска греда" - Прањани и председница СЕОС-а, као и председница Општинског одбора ДСД Горњи Милановац, и проф. др Миладин Шеварлић - председник Управног одбора ДСД и председник СПИТС - Савеза  пољопривредних инжењера и техничара Србије.
Погледајте фотографије које је снимио Дејан Милошевић - власник и уредник портала www.prviprvinaskali.com из Крагујевца и добитник бројних признања за еколошке активности.
 
 
НАУЧНА ТРИБИНА О ЗАШТИТИ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ НА 1. САБОРУ САВЕЗА ЕКОЛОШКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА СРБИЈЕ
 
На 1. Сабору СЕОС (Савеза еколошких организација Србије) - коју чине у АПР-у регистрованих шест еколошких удружења (Јадар, Прањани, Добриња, Рача, Јагодина и Косјерић) одржаном 30. октобра 2022.  Горњим Недељицима у долини Јадра, град Лозница, учесницима су се обратили:

1) Проф. др Ратко Ристић, проректор Универзитета у Београду;
2) Научна саветница др Драгана Ђорђевић, Институт за хемију, технологију и металургију у Београду;
3) Проф. др Миладин Шеварлић, председник СПИТС - Савеза пољопривредних инжењера и техничара Србије;
4) Проф. др Душан Станојевић, Медицински факултет у Београду;
4) Проф. др Душко Брковић, Агрономски факултет у Чачку;
5. Проф. др Владимир Ђурђевић, Физички факултет у Београду; и
6) Мр Душан Туфегџић, агроном и пољопривредник.
 
Њихова излагања можете послушати у видео прилогу на линку:
 
 
 

Додатне информације