Слава мојковачким бесмртним јунацима!

Поводом обележавања 101.  године од славне Мојковачке битке, у Мојковцу је 8. јануара 2017. године одржана свечана академија у организацији Српског националног савјета, Епархије Будимљанско-Никшићке и Друштва српских домаћина. 

Обележавању је присуствовао и владика будимљанско-никшићки Јоаникије, изасланик Владе Републике Србије мр Владимир Божовић и остали истакнути представници локалне заједнице.

У име Друштва српских домаћина обележавању 101. годишњице Мојковачке битке, присуствовали су : прим. др Страјин Шуљагић потпредседник ДСД, проф. др Миладин М Шеварлић председник Управног одбора, Миљан Ћеранић председник стручно-развојног Одбора за породицу омладину и спорт.

Свету литургију у цркви Рождества Христовог, спомен храму палим мојковачким јунацима служио је Епископ будимљанско-никшићки који је поручио да  се  сећамо и славних догађаја наше историје.

Након литургије организатори су положили венце на споменику на Тари и споменику Јанку Вукотићу. Том приликом председник Српског националног савјета др Момчило Вуксановић (потпредседник ДСД) захвалио се Друштву српских домаћина који су упркос ниској температури одлучили да дају почаст нашој браћи и прецима, Влади Републике Србије и Епархији Будимљанско-Никшићкој на подршци.

 

Проф. др Миладин М Шеварлић, председник Управног одбора Друштва српских домаћина поручио је да друштво као чувар српске традиције учествује на свим историјским скуповима међу којима успомена на Мојковачку битку представља једну од најзначајних успомена.

Потом је приређена свечана академија у центру за културу општине Мојковац.

Изасланик Владе Србије, мр Владимир Божовић, на свечаној академији је истакао да је обавеза ове Владе и свих будућих Влада Републике Србије да обележава овај дан у Мојковцу.

Прим. др Страин Шуљагић потпредседник ДСД  је у обраћању казао да је Црна Гора Српска Спарта, а битка на Мојковцу је Термопилски кланац.

“Само што у споменику Термопилском кланцу стоји табла на којој пише: 'Путниче када дођеш у Спарту кажи да смо ту пали покоравајући се њеним законима'. На мојковачком споменику пак пише: 'Овдје су живот положили они који су се борили за свјетлост и достојанство свог имена и своје отаџбине и опстанак српства'.”

У програму академије учествовали су: хор Светог новомученика Станка, етно појац Љуба Манасијевић, гуслари: Бошко Вујачић, Славко Јекнић и Милета Пантовић.

Погледајте фотграфије са догађаја:

Фотографије и текст преузети су из: http://www.srpskenovinecg.com/crnagora/34-cg/50915-neka-je-slava-mojkovackim-besmrtnim-junacima

http://www.mitropolija.com/u-mojkovcu-8-januara-obiljezena-101-godisnjica-mojkovacke-bitke/

Додатне информације