Подгорица 2019.

Српске Новине ЦГ

 

Проф. др Миладин Шеварлић на Академској трибини: Генетски модификована храна

Информативно-културни центар "Свети Сава" и Српски национални савјет Црне Горе настављају са акедемском трибином у Плавој сали Српске куће. На тему „Генетски модификована храна" предавање је одржао проф др Миладин Шеварлић.

Савремена наука генетски модификовану храну дефенише као храну која је произведена од организама који су били подвргнути посебним измјенама унутар њихове ДНК-а коришћењем методе генетичког инжињерства. Уредник трибине, Будимир Дубак казао је да је из тог разлога ова тема застрашујуће битна.

Професор Миладин Шеварлић казао је да је ГМО тројански коњ у сектору исхране.

Он је додао да је то разлог зашто мултинационалне компаније из западних замаља купују изворе воде и обрадиве површине, да би посредством хране контролисали људе.

Наредна трибина биће одржана 12. Априла, на којој ће на тему „Светосавље у Црној Гори“ говорити проф Предраг Вукић.

 

 

 

 

 

Профеор Шеварлић је направио паралелу између ријечи америчког дипломате Хенрија Кисинџера и филозофије која покреће ГМО, “Онај ко влада нафтом влада и државом”, па би се у свијету исхране која је штетна по људе могло рећи да “онај ко влада храном влада и људима”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Он је истакао да једна од теза зашто се производи оваква храна. То је нехумана метода за смањење броја становника на земљи. Он се осврнуо и на последице ратних дешавања на пољоривреду али и здравље људи.

Додатне информације