ОСНИВАЧКА СКУПШТИНА ОДБОРА ДСД У ПОДГОРИЦИ

 

     У суботу 22.12.2012. године основан је Окружни одбор Друштва српских домаћина у Подгорици - Црна Гора.

   У име Друштва српских домаћина на оснивачкој Скупштини присуствовао је др Страин Шуљагић подпредседник Друштва и Миљан Ћеранић председник стручно-развојног одбора за омладину, породицу и спорт ДСД.

 

 

     prednja_prepra

    

     zadnja_prep

 

   sdg1

 

У организацији Српског националног савјета у Подгорици је одржана Оснивачка скупштина Друштва српских домаћина за Црну Гору.

Ријеч је о веома угледној организацији која већ постоји у Србији и Републици Српској, а чији је циљ његовање традиционалних породичних вриједности, те очување и унапређивање вриједности српске заједнице у области привреде, културе, умјетности, образовања и православља.

У име организатора и домаћина окупљене је поздравио предсједник Српског националног савјета др Момчило Вуксановић.

”Окупили смо се да формирамо Друштво српских домаћина за Црну Гору. Та идеја је потекла прије скоро годину дана, у сусрету са српским домаћинима и њиховом централом у Србији”, казао је Вуксановић.

Скуп је поздравио и благословио свештеник Предраг Шћепановић који је поручио да је српски народ у својој дугој историји прошао многе промјене.

“На њему су се иживљавали многи окупатори почев од оних најранијих па све до ових каснијих. У својој дугој историји овај народ је тражио начина да нађе себи опстанак под овим плавим небом. Сигуран сам да је српски народ био најбогатији онда када се држао села и домаћинства, и када је схватао да је овај свијет једно домаћинство Божије у коме је Бог домаћин. Ту структуру је преносио преко домаћина а касније и преко добровољних породичних задруга. Молим се Богу за ову свијетлу иницијативу да се оснује Друштво српских домаћина, да се обнови један поглед на село и на задругу у којој смо сви браћа и сестре и они који имамо више да дајемо онима који имају мање. Управо нас је та саборност одржавала кроз вјековеа. Надам се да ће се српски народ са странпутице на којој је ипак вратити селу. Вратити се на првом мјесту Богу и цркви, и својим дивним обичајима”, казао је отац Предраг Шћепановић.

 

   sdg2

 

Замјеник предсједника Друштва српских домаћина Страјин Шуљагић поручио је да је Друштво српских домаћина јединствена организација која широм земљине кугле покушава да направи “српску копчу, српску везу – да нас опомене ко смо, одакле смо пошли и куда смо са запутили”.

“Ми Срби, као народ смо имали дивну особину. Кад су мислили да су нас уништили и да нас више нема, ми смо се поново рађали и низали побједе. Мислим да је коса дошла до камена у програму рушења тога наталитета и управо би требало да задатак Друштва српских домаћина буде покретање нове енергије - да се поносимо што смо браћа диљем свијета, што нам је опредјељење светосавско наложило да се поштујемо, волимо и помажемо. Важно је да знамо да нисмо усамљени и ако су се све силе свијета сручиле на наш мали народ. Све би то требало да буду наше лекције које би требало да смо научили и да новим путем саборности поново пођемо заједно”, казао је Шуљагић.

Предсједник Друштва српских домаћина за Херцеговину и предсједник Скупштине општине Гацко Јован Ковачевић, каже да смо данас можда територијално мали, “али смо духовно велики народ и вријеме је да се чува српска традиција”.

“Вјерујем да је данашња Црна Гора само пролазни тренутак и да Кривокапићева идеологија не може дуго да траје. Преци су се поносили Црном Гором, све је било мало сем да кажу да су њихови ђедови отуда. У овом тренутку прећуткујемо то, али потомци ће опет свакако са поносом знати љубити овај стамен камен, нову груду тврду”, поручио је Ковачевић.

 

  sdg3

 

Пјесник Момир Војводић пожелио је успјешан рад друштву српских домаћина.

“Желим да ово буде почетак обнове домаћина српских без којих нема државе, ни народа, јер бисмо били скитнице и просјаци, а то душмани и хоће”, рекао је Војводић.

Сви учесници подржали су рад Скупштине Друштва српских домаћина оцијенивши да је то крупан корак ка очувању српских вриједности на територији Црне Горе упркос све већој дискриминацији Срба.

Потпредсједник Друштва српских домаћина Никола Асановић казао је да је Друштво српских домаћина једна од патриотских организација код Срба која је настала прије десет година са циљем да заштити све оно што је традиционално у породичном и националном кругу српског домаћина.

”Српски домаћин је кроз најтежа времена српског народа био главни ослонац - и војник, и комора, и економ. И све оно на шта се ослањала српска војска кроз историју. То је разлог оснивања Друштва српских домаћина које има своје одборе не само у Србији, већ и у Републици Српској, а од сада и у Црној Гори”, рекао је Асановић.

Проф. др Саво Марковић поручио је да је српски народ “од Српског националног савјета навикао да је промотер и организатор добрих и корисних активности”.

“У једну од можда и најбољих спаде и окупљање српских домаћина са простора гдје живи српски народ. Гледано у будућности то је и најбољи вид повезивања српског народа”, истакао је професор Марковић.

Он је изразио наду да ће овај облик повезивања бити трајан, јер се ради о пословним људима и људима са предузетничким духом.

“Богат српски домаћин, богат српски сељак водио је и добио све ратове”, казао је Марковић.

Одборник у Скупштини општине Подгорице Митар Вуковић поздравио је оснивање Друштва српских домаћина у Црној Гори .

“Надам се да ће то бити нови почетак окупљања нашег рода у Црној Гори, а превасходно се радујем што се то тиче формирања друштва везаног за село које је у Црној Гори, нажалост, опустјело. Мислим да ће само формирање направити корак за стварање бољих услова како за српски народ, тако и за цјелокупно становништва у Црној Гори”, истакао је Вуковић.

Након оснивачке скупштине приређен је и богат културно-умјетнички програм.

Програмски циљеви друштва српских домаћина су и подстицање младих нараштаја у привредном, културном и духовном животу, као и унапређење села, пољопривреде и народног стваралаштва. Оснивачкој скупштини у Подгорици присуствовали су и представници Друштва из Србије и Републике Српске.

 

Ђорђе Брујић; Фото: Ранко Башановић

 

Текст преузет са сајта Српске Новине ЦГ.

Додатне информације