ОДБОР ЗА ОМЛАДИНУ, ПОРОДИЦУ И СПОРТ

 

 

omladina DSD

ПРОГРАМ ОМЛАДИНЕ ДРУШТВА СРПСКИХ ДОМАЋИНА

Ивана Вјетровић, координатор

Омладина  Друштва српских домаћина окупља и пружа подршку креативним младим људима и младим стручњацима из свих области, и то пре свега онима који су истовремено спремни да   се ангажују за добробит своје локалне заједнице и државе. ОДСД примарно окупља младе до 35. година старости, али чланови могу бити и сви они
који су духом млади.

Циљ ОДСД-а је промоција знања, сарадње, културног идентитета и културних вредности Србије кроз реализацију програма и активности у земљи као и у иностранству, и то превасходно оних програма којима се реафирмише наша земља, њено културно богатство и оно што она има да понуди како својим држављанима тако и свету.

ОДСД подржава и помаже успешне младе људе, стручњаке, научнике, уметике и предузетнике у Србији и дијаспори, подстиче њихову међусобну сарадњу, организује научне и стручне скупове и конференције на којима би се они могли представити јавности, пружа помоћ младим талентима за студирање и усавршавање - и то пре свега онима који се обавезују да научена знања примене у Србији.

Својом делатношћу ОДСД такође жели да се суочи са хроничним проблемима друштва, да помогне најугроженијим друштвеним групама и да подстакне њихово укључивање у друштво. То се остварује реализацијом научних истраживања друштва, те информисањем јавности о резултатима, односно о положају, проблемима и ставовима маргинализованих група, као и организацијом разних хуманитарних манифестација, образовних трибина, предавања и обука.

ОДСД сарађује са сродним владиним и невладиним организацијама ради остварења својих циљева, као и са блиским организацијама у свету.

 


П Л А Н

1. Интернет новине
Координатор: Жељко Николичић, Ана Ранитовић
Термин: биће постављен до 1. марта 2007. године
 

Опис:
Предлажемо да покренемо медијску кампању за наше акције и да за почетак то буде преко интернета тако што бисмо направили Интернет новине Креативне омладине Србије. То би била прилика да представимо своје идеје и да кроз текстове и интервјуе поставимо питања и тражимо одговоре на најважнија друштвена, економска, социјална и политичка питања везаних не само за младе већ и за народ и државу. Неопходно је да ОДСД као подмладак Удружења српских домаћина има свој сајт на којем би могле да се нађу све информације о организацији и активностима, да се поставе питања и захтеви за приступ – и то у облику интернет новина. Новине би извештавале о свим активностима ОДСД-а са пратећим садржајем у смислу слика, филмова, итд. Такође би сајт интернет новине подржавале и извештавале о свим пројектима ОДСД-а.


2. Хуманитарна акција 'СРЦЕМ КРОЗ СРБИЈУ'

Координатор: Ана Ранитовић, Милош Јовановић, Милена Станојевић, Александра Милетић
Термин: припрема пројекта починје у децембру 2006., реализација у августу 2007. године
 

Опис:
Идеја 'Срцем кроз Србију' је замишљена као хуманитарна акција за прикупљање новчаних средстава, која би затим могла да се реализује сваке године.

Формирали бисмо тим ОДСД од 5 – 10 особа, који би кренуо бициклом кроз Србију. Сваки учесник (бициклиста аматер) би имао свог спонзора који би се обавезао да возачу исплати одређену своту новца за сваких нпр. 100 километара које возач пређе. Тим би кренуо заједно на пут, и успут би могао да посети чланове Удружења српских домаћина, српске манастире и природне лепоте Србије (туристичке локације, старе тврђаве и градове, пећине и сл.). У већини градова и вароши на путу бисмо представљали Удружење српских домаћина и акцију, тако што бисмо постављали мини-штандове, делили летке и разговарали са заинтересованим грађанима.

Веома је важно да се успостави добра сарадња са медијима, да свакодневно извештавају о томе колико је километара пређено, и новца прикупљено, нпр. у облику бројача. Било би одлично уколико бисмо успут направили и кратак документарни филм или емисију о нашем путу.

Било би идеално да пређемо око 60км сваки дан, да бисмо имали времена и енергије за додатне активности – нпр. да један дан печемо ракију са домаћином, други дан поОДСДимо ливаду, направимо аласку чорбу, испратимо неког у војску или неког оженимо према традиционалним српским обичајима – да би документарац или емисија биле што занимљивије.  Требало би направити сарадњу са Теленором да се успостави један број на који би грађани позивом или поруком могли да уплате новац за нашу акцију.

3. ТРИБИНЕ на разне теме
Координатор: Иван Нишлић и Алекса Јовановић
Термин: једна трибина месечно током године
 

Опис:
Организовали бисмо трибине за младе на факултетима и школама о разним интересантним темама,
нпр.:
- репродуктивно здравље;
- наталитет и популациона политика;
- транзиција партнерства: породица, брак, кохабитација; и слично.
- млади и друштвени ангажман
- како спречити одлазак младих стручњака?
- заштита ћирилице, и сва друга актуелна питања;

Стручни сарадник би могла бити др Мирјана Бобић, један од наших најцењенијих демографа. Било би добро кад бисмо делили пакете присутнима са штампаним материјалом, приручницима и промотивним поклонима (требало би наћи спонзоре за то).


4. Истраживачки програм
Координатор: Ана Ранитовић и Милош Јовановић
Термин: од фебруара до јуна 2007. године

Опис:
Да бисмо могли успешније и ефикасније да делујемо потребно је да урадимо и одређена истраживања. Пре свега сматрамо да би требало испитати вредносне оријентације младих данас у Србији, са посебним фокусом на односу ка традицији, религији и друштвеном ангажману. Резултате бисмо објављивали јавности на конференцијама за штампу, а могли бисмо након тога издати и штампану студију. 

 

Додатне информације