Србија без ГМО

"За Србију без ГМО - Марш против Монсанта" 2018
Одржан скуп "Србија без ГМО"
 

На Тргу Републике одржан је скуп против ГМО у Србији, са којег је поручено да је ГМО штетан по здравље људи и да ни под каквим изговорима на треба дозволити да уђе у нашу земљу, а да би држава требало да поошти санкције према онима који имају ГМО засаде.

Скуп, у организацији удружења Друштво српских домаћина, Здрава Србија, Ко нам трује децу и Савеза пољопривредних инжињера и техничара Србије, почео је прикупљањем помоћи за народне кухиње Србима на Косову и Метохији, а завршен шетњом централним градским улицама. За Народне кухиње на КиМ прикупљено је 16.730 динара, што је Друштво српских домаћина уплатило на рачун Епархије рашко-призренске, манастиру Грачаница:

 

 

Данило Тврдишић из организације Здрава Србија је рекао да је циљ скупа да се јасно и гласно дигне глас против ГМО хране у Србији односно против притиска на нашу земљу од стране ЕУ да прихватимо закон који би либерализовао узгој и промет ГМО.
 
Тврдишић је истакао да су истраживања еминентних стручњака показала да ГМО има последице по здравље и да пре свега изазива умор, алергије и стерилитет.
 
Каже да је тренутни закон добар и рестриктиван за ГМО, али да се стриктно не примењује пошто постоји велика количина засада под ГМО, од чега највише има ГМО соје у Мачви и Војводини.
 
Према његовим речима, инспекција годишње пронађе око 40 хектара под ГМО сојом, али се процењује да има око 5.000 хектара под ГМО засадима.
 
Професор Миладин Шеварлић из организације Друштво спрских домаћина је рекао да сваку манифестацију започињу прикупљањем помоћи за народне кухиње на КиМ и да је циљ данашњег скупа "јавни протест за Србију без ГМО, а нарочито против компаније Монсанто".
 
Он тврди да се припрема закон који ће дозволити увоз и продају ГМО и производа од ГМО, као и да бити било лоше по здравље грађана и српску пољопривреду.
 
Истовремено је против ГМО исказан отпор у Београду, Крагујевцу, Новом Саду, Пријепољу, Параћину и Ужицу.

Србија без ГМО - Крагујевац

Србија без ГМО- Нови Сад

Србија без ГМО - Параћин
 
 
 
 
 
 
 
Захтеви организатора скупа "Србија без ГМО"
Погледајте захтеве које су предали учесници и организатори скупа "Србија без ГМО" председници Народне скупштине РС, председници Владе РС, генералном директору РТС-а Драгану Бујошевићу и главном и одговорном уреднику Информативног програма РТС-а Ненаду Љ. Стефановићу.

Уз предате захтеве уручене су и промо мајце Србија без ГМО.

Захтев председници Народне скупштине РС:

Захтев председници Владе РС:

Захтев генералном директору РТС-а Драгану Бујошевићу и главном и одговорном уреднику Информативног програма РТС-а Ненаду Љ. Стефановићу:

Погледајте захтеве које је ДСД ОКО Параћин предао Скупштинама града и општине Јагодине и Параћина:
 
 
 
Јавни скуп у покрету „За Србију без ГМО - Марш против Монсанта“ биће организован у Београду на Тргу Републике у суботу 19. маја од 10 часова и 30 минута. Организатори скупа су: Друштво српских домаћина, Савез пољопривредних инжењера и техничара Србије (СПИТС) и УГ Здрава Србија и Ко нам трује децу.


Тим поводом, позивамо Вас на конференцију за новинаре у просторијама Удружења „Здрава Србија“ у Београду (Сремска 6) у среду 16. маја у 11 часова.
У име организатора, обратиће се:
• проф. др Даница Грујичић, председник Удружења „Здрава Србија“
• проф. др Миладин М. Шеварлић, председник УО Друштва српских домаћина и СПИТС-а
• др Зоран Јовановић, председник Удружења „Ко нам трује децу“
Скупови „За Србију без ГМО“ организују се истовремено и у Крагујевцу (конференција за новинаре је такође у среду 16. маја у 11 часова – у Друштву пчелара Крагујевца), као и Новом Саду, Пријепољу, Параћину, Ужицу и Нишу, а коорганизатори су: територијални одбори Друштва српских домаћина и Здраве Србије, портал ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ, СПИТС, друштва пчелара и друге еколошке организације.

Скупови се одвијају у оквиру планетарног Марша против Монсанта.
*Први пут у историји Србије, одборници у скупштинама 136 градова и општина (80,5% од 169 локалних самоуправа) једногласно су усвојили један документ - Декларацију против увоза, узгоја, прераде и промета ГМО и производа од ГМО, чија је почетна порука: Ми не желимо ГМО на нашој територији, а завршна: Сачувајмо земљу наших предака нашој деци без ГМО.*
Контак:
Проф. др Миладин М. Шеварлић, 063.1064025, Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Марина Чолић, 011/334-7774,
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 
 
 
 
Погледајте гостовање организатора скупа "Србија без ГМО" и најаву скупа за суботу 19. 05. 2018. године 
 
 
ПРОФ. ЖИЛ ЕРИК СЕРАЛИНИ "ГМО изазива туморе и мења гене" 
 

Молекуларни биолог: Индустријски производи трују и утичу на хроничне болести. Србија неће због ЕУ морати да узгаја модификоване организме. Доказано је да човек дегустацијом препознаје присуство пестицида

ЧОВЕК полако трује самог себе и уколико озбиљно не обратимо пажњу на то шта једемо и пијемо, човечанство ће се наћи у озбиљном проблему. Упозорава ово, у итервјуу за "Новости", један од највећих светских бораца против генетски модификованих производа и пестицида, француски професор молекуларне биологије Жил Ерик Сералини.
Проф. Сералини је у Паризу недавно извео занимљив експеримент, тако што је први пут добровољним учесницима испитивања понудио вина и воду вештачки засићене пестицидима, на начин како се то ради у индустријској производњи, а затим им омогућио да их упореде са тим истим, али биолошки чистим течностима. Резултат је био крајње занимљив.
Сералини је том приликом представио и књигу "Укус пестицида у вину" коју је написао заједно са Жеромом Дузлеом и у којој открива све заблуде у конзумирању, Французима, али и многим другима, омиљеног пића.
Све то се догађало у Сали индустријских иновација где су својевремено своја открића представљали Пјер и Марија Кири или Луј Пастер, што је експерименту дало још више на симболичном значају. Оглед је, међутим, био далеко изнад симболике, јер је у питању здравље читаве планете.
* Шта вам је показао овај несвакидашњи експеримент са људским "заморчићима"? 
- Пре свега, уверили смо се да учесници овог пројекта, што значи обичан свет, могу да разликују вино са и без пестицида, као и да им се вино без пестицида више свиђа. У великом броју случајева, знали су да препознају и пестициде у води. Открили су, на пример, и да присуство пестицида теже утољује жеђ. У више од половине случајева, у нешто мање од двеста изведених тестова, учесници су успели да детектују пестициде дегустацијом, што значи да је човек у стању да их сам открије и, ако жели, избегне. Из тога много може да се научи. 
ВАЖАН ЈЕ ОДАБИР НАМИРНИЦА * Морамо ли водити рачуна шта, или како једемо? 
- Храни се мора посветити велика пажња. Одабир намирница је веома важан. Далеко више него начин на који се оне припремају.
* Јесу ли пестициди, заиста, стално око нас и да ли нам константно уништавају здравље?
- Има их много, али нису свугде присутни. Нема их, на пример, у биолошки здраво узгајаним биљкама и производима добијеним од њих. Погрешно је мислити да је све загађено. Али, тамо где их има, свакако нам угрожавају живот.
* Како препознати те производе?
- Управо вршећи овакве опите, откривајући пестициде широком аудиторијуму, успевамо да приближимо опасности које вребају из хемијски третираних производа. У књизи коју смо представили налази се и својеврсни водич кроз пестициде на основу ког можемо да се оријентишемо и сазнамо више о томе на који начин утичу на наш живот, како их препознати и, самим тим, како их избећи.
* Србији, која је на путу ка ЕУ, намећу се одређене норме, попут фитосанитарних правила. Како заобићи замке у преговарачком процесу?
- Мало-помало, ЕУ је створила веома високе стандарде, које други покушавају да достигну, укључујући и Кинезе и Американце. Европски стандарди су међу најбољима у свету, иако ми Европљани сматрамо да могу да буду још бољи. Због свега тога, не мислим да би ове норме требало избећи, већ напротив, достићи их. Притом, треба тражити помоћ од ЕУ, да би се то постпепено постигло, и тако све више ишло ка квалитету.
* Србија је затворена за увоз ГМО, али из ЕУ од нас траже да унесемо измене у законодавство. Морамо ли то?
- Србија може да усклади своје законе са европским стандардима и да истовремено забрани узгајање ГМО. Европска правила омогућавају да ових организама нема пуно и да се појављују у траговима, али не и обавезу да их има по сваку цену. Одлично је то што негујете здрав узгој. Србија има веома добар положај у Европи, када је реч о пољопривреди без ГМО. Тако ћете у ЕУ ући са врло квалитетним производима. То је ваша предност. Потребно је само да се то нагласи у спецификацијама намирница, јер је то најбољи начин да се зна да оне нису контаминиране.
* Како мале земље и појединци могу да се боре против моћних индустријалаца и концерна?
- Тако што ће увек тражити транспарентност њихове политике. Посланике у Европском парламенту и друге политичке представнике стално треба подсећати на то и тражити од њих одговор на питање како је, на пример, могуће да буду дозвољени производи као што је глифосат хербицид "раундап" (Роундуп). Треба их питати који су то тестови омогућили коришћење овог препарата, и тако ће се открити преваре. 
"РАСКРШћЕ" СА ДВА ПУТА * Шта вам је показало дуго и драгоцено искуство у истраживању пестицида и ГМО? Хоћемо ли се самоуништити? 
- Нисам пророк, али сам сведок да тренутно постоје две јаке тенденције. Једна води ка индустријализацији генетски модификованих организама и пестицида, и служи се јавним новцем да би се све то омогућило и одобрило. Друга све више иде ка природним и здравим производима, са много укуса и без токсичних материја. Ову другу тенденцију би свакако требало још више нагласити и интензивирати. Ову нову тенденцију, која свакодневно добија на значају, конзументи све више траже.
* Како саме пољопривреднике убедити да од тога дигну руке, када овако имају већи принос?
- Произвођачи, пре свега, треба да негују традиционалне и типичне производе који чине богатство различитих култура. У Србији је то веома назначено. Земље као што је Србија треба у сваком случају да одржавају своју традицију, а не да је губе. Што је више здравих производа, данас ће се више и боље извозити у целом свету. А самим тим и зарада ће бити већа.
* Како и колико генетски модификоване биљке утичу на човеков организам?
- Генетске промене на биљкама се врше под изговором да би се оне учиниле отпорнијима, а тако се, у ствари, стварају "сунђери" за хербициде. Већ деценијама смо окружени лажним рекламама, и све што се ради, иде у смеру да биљке приме што више пестицида који су, у принципу, мутагени и пробијају се све до језгра ћелије, где модификују наш ДНК, чиме изазивају болести као што су тумори или хормонални поремећаји. Генетски модификовани организми су пуни пестицида и управо то раде. Тако ГМО директно утичу на човеков живот.
* Недавно су научници објавили да је човек достигао максимум раста и дуговечности, колико оно што једемо и начин на који живимо томе доприносе?
- Не знамо који су реални капицитети наших гена, јер још не умемо све да их "прочитамо". Биогенетика је у пуном развоју. Немамо сазнања у ком правцу ће напредовати и шта ће се све ново открити. Али, оно што је сигурно, то је да индустријски производи фаворизују хроничне болести. Трују нас лагано свиме што садрже. 
Преузето из "Новости".
 
 
 

 

 

Говор проф. др Миладина Шевралића у Парламенту РС о предлогу Декларације о ГМО

На улаз у обданиште „Мала сирена“ у Земуну, стоји постер на коме пише: „Ако се не зна ко је отац, храна у тањиру је мајка свих болести“. То је добра поука за малу децу, али надам се и за нас када треба да разматрамо Декларацију о генетички модификованим организмима и производа од генетички модификованих организама.

 У овој сали седи 240 посланика који живе на територији Централне Србије и Војводине. Од тих 240 посланика 223 посланика станује на територији 136 општина и градова, чији су одборници једногласно текст Декларације о ГМО и производима од ГМО, коју сам ја предложио а прво усвојила Скупштина града Чачка 30. 01. 2013. године, а затим заједно са тим текстом и текстом Декларације Зелених Србије, усвојена закључно са Скупштином општине Сјеница 20. 01. 2016. године у 136 општина и градова у  Републици Србији. То је 80,5% локалних самоуправа, а на територији тих локалних самоуправа налази се 93% посланика са територије Централне Србије и Војводине. То је разлог да покажемо да ли смо одговорни према онима који су нас бирали и на чијим територијама живимо, да ли заступамо ставове локалних самоуправа у Парламенту или не. Такође ова Декларација је врло значајна због што ГМО организми нису у складу са HALALстандардом, нису у складу са кошер стандардом, нису у складу са органик стандардима, нису у складу са конвенцијалном пољопривредном производњом  - постоје чак и пресуде Еврпоског суда у Стразбуру о загађењу меда од стране експерименталног генетички модификованог кукуруза. Поставља се питање шта Србија ту може и треба да уради? Ја предлажем да усвојим ову Декларацију, ако не усвојимо ову Декларацију ја позивам грађане Србије да скупимо потписе и да распишемо референдум. Не видим разлога зашто грађани Србије не могу да се изјашњавају на раферендуму о томе ште ће они да једу и шта ће њихова деца да једу. Због тога апелујем на народне посланике да подрже предлог овог текста Декларације и да се угледамо на наше комшије Мађаре који су врло ригорозни по том питању, да не говорим о неким другим земљама.

Међународни протест "Марш против Монсанта 2017" - СРБИЈA БЕЗ ГМО
 
Јавни скуп и покрету СРБИЈА БЕЗ ГМО, у организацији Друштва српских домаћина, Удружења „Ко нам трује децу“, Хуманитарне организације „Здрава Србија“  као и других нестранчких и невладиних организација, одржан је на Тргу републике у Београду 20. маја 2017. године. Организовано је и прикупљање прилога за помоћ за народне кухиње Србима на Косову и Метохији. Учесници скупа скупили су донацију у износу од 32 500,00 динара. Ову донацију Друштво српских домаћина је 24. маја текуће године уплатило на рачун Епархије рашко-призренске – манастир Грачаница (360-0012622700003-39).
Цео снимак скупа погледајте овде:
 
 
После предвиђеног програма учесници скупа кренули су у породичну шетњу и предали захтеве Народној скупштини Републике Србије и Радио телевизији Србије.

Захтев Народној скупштини Републике Србије се односи на  расписивање референдума са питањем: „Да ли сте »ЗА« или »ПРОТИВ« увоза, гајења, прераде и промета ГМО и производа од ГМО на територији Републике Србије?“

Пре предаје захтева учесници скупа су положили венац испред Скупштине на тзв. српски “Зид плача“.

 
 
Проф. др Миладин М. Шеварлић предаје захтев Народној скупштини
Републике Србије.
Љиљана Браловић-песникиња, Душица Чолић-председница ДСД ОКО Параћин,
Проф. др Миладин М. Шеварлић- председник УО ДСД, Милица Војић Марковић
председница Одбора за заштиту животне средине у ранијем сазиву НС РС,
др вет. мед. Зоран Јовановић-председник Удружења "Ко нам трује децу".
 
Предаја захтева РТС-у за организовање ТВ расправа на тему: „Да ли су
 ГМО и производи од ГМО здравствено и еколошки безбедни“.
Проф. др Миладин М. Шеварлић- председник УО ДСД, Марина Чолић
координатор активности ДСД, Милица Војић Марковић
председница Одбора за заштиту животне средине у ранијем сазиву НС РС,
Љиљана Браловић-песникиња,
 др вет. мед. Зоран Јовановић-председник Удружења "Ко нам трује децу".  
Проф. др Миладин М. Шеварлић и Милица Војић Марковић- предаја захтева РТС-у.

Учесници скупа су покушали да предају и захтев Влади Републике Србије за утврђивање одговорности чланова Владе и запослених у државним институцијама, за неистине о ГМО у јавним изјавама и присуство ГМО и производа од ГМО у Србији.

 

 
У исто време и са истим порукама марш се одржао у Крагујевцу и Нишу.
 
 
Проф. др Миладин М. Шеварлић- аутор кровне Декларације о ГМО, 
председник УО ДСД.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1704391316255602&id=991689540859120

Миша Ћирић- модератор скупа.
Певачка група "Дрина" из Бадовинаца.
 
 

Др вет. мед. Зоран Јовановић-председник Удружења "Ко нам трује децу".

Душица Чолић-председница ДСД ОКО Параћин, 
Проф. др Миладин М. Шеварлић- председник УО ДСД, 
проф. др Даница Грујичић-председница Удружења "Здрава Србија".
 
 

Проф. др Даница Грујичић-председница Удружења "Здрава Србија".
Драган Радовић-економиста.
Миша Ћирић-модератор скупа, 
Миљан Ћеранић-председник ДСД Одбора за породицу, омладину и спорт, 
Бошко Маринковић-афористичар.
Милица Војић Марковић-
председница Одбора за заштиту животне средине у ранијем сазиву НС РС.
Проф. др Драган Глигоријевић- председник "Sacen International".
 
 
 
 
 
 
Друштво српских домаћина је 5. фебруара 2013. године усвојило Декларацију о ГМО, чији је аутор проф. др Миладин М. Шеварлић.
У складу са усвојеном Декларацијом о ГМО и поводом "Марша против Монсанта" - који се треће суботе у мају организује сваке године у свим земљама света, Друштво српских домаћина, у сарадњи са другим невладиним и нестраначким организацијама, у суботу, 20. маја, са почетком у 11 часова, на Тргу републике у Београду, организује ЈАВНИ СКУП У ПОКРЕТУ под називом СРБИЈА БЕЗ ГМО. 
 
На скупу СРБИЈА БЕЗ ГМО упутићемо следеће поруке:
 
Ми не желимо ГМО на нашој територији!
И наша деца имају право да се здраво хране!
Оставимо земљу наших предака, нашој деци без ГМО!
Оно што нам је 1999-те „даривао“ НАТО, данас нам на тањире "сервира" Монсанто!
 
 
Јавни скуп у покрету за СРБИЈУ БЕЗ ГМО одржаће се у два дела:
МИТИНГ ЗА СРБИЈУ БЕЗ ГМО на Тргу републике, са почетком у 11 часова и следећим програмом и учесницима:
 
 
1. Отварање митинга - модератор Миша Ћирић.
2. Песма „Здрава храна за здраву децу“ – песник Љубивоје Ршумовић, који ће, после рецитације песме, потписивати своје књиге деци и родитељима (уколико књиге буду донели на потписивање).
3. Полагање Дечије заклетве за очување човекове и природне средине, по тексту из 1914. године - чита песникиња Љиљана Браловић.
4. Ми не желимо ГМО на нашој територији! - проф. др Миладин М. Шеварлић, аутор текста Прве декларације о ГМО, коју су једногласно усвојили одборници Скупштини града Чачка, на седници 30. јануара 2013. године. Текст ове Декларације, укључујући и текст друге декларације коју су сачинили Зелени Србије, једногласно су усвојили одборници у скупштинама 135 градова и општина или 80% од укупно 169 градова и општина у Републици Србији (без података за АП Косово и Метохију).
Текст Прве декларације против увоза, узгоја, прераде и промета ГМО и производа од ГМО, чита модератор скупа Миша Ћирић.
5. Песма МОНСАНТО – Бора Ђорђевић Чорба: "Монсанто не сери за чери".
6. „И деца у Србији имају право да се хране здраво“ и поруком под насловом "Ако се не зна ко је "отац", "мајка" свих болести је храна у тањиру" – др вет. мед. Зоран Јовановић, председник Удружења грађана "Ко нам трује децу" (www.konamtrujedecu.rs).
7. Песма ЗЕМЉА – песникиња Љиљана Браловић.
8. Порука мултинационалним ГМ компанијама, увозницима ГМО и производа од ГМО и ГМО лобистима у Србији: „Крајње је време да нам савест проради и да нам памет проговори!“ – проф. др Даница Грујичић, председница Удружења „Здрава Србија“.
9. Песма „Србија“ – мушка певачка група „Дрина“ из Мачве.
10.Порука генетичара: „Сачувајмо српску храну у свом тарињу“ – проф. Др Миодраг Димитријевић.
11. Сплет градских песама – женски анасмбл „Гледанице“ уз пратњу Ратислава Благојевића са хармоником.
12. „Ко предаје/продаје српско тржиште хране од 5 милијарди евра?“ – економиста Драган Радовић.
13. „Како да Србија о(п)стане без ГМО?“ – Милица Војић Марковић.
14.  Афоризми Бошка Маринковића: Не бисмо ми данас овде били, да су наши стари земљу овако страницма нудили.
За ГМО политику српски ратар пет пара не даје; па тврдоглаво неће оранице странцима нипошто да продаје.
На нашем тржишту меса, Боже ме прости, тврде да је наше месо лоше и да је зато боље да једемо увозне кости.
У уништеним фабрикама за производњу трактора на топ листи је песма: "Ко те име тај те нема!".
Институти наши производе семе које добро роди, ал све је то џаба-сада се форсира да само увозни ГМО буде у моди.
Велики тајкуни наши, угланом су, генетски модификовани богаташи.
Наука за децу и унуке кад има баке читају бајке вечне: чери парадајз нема гене рибе-то знају и све видре речне.
Порука за баке, деке, маме и тате: треба да знате за кога да гласате.
 
ПОРОДИЧНА ШЕТЊА: "Референдум за Србију без ГМО", улицама Коларчева, Теразије, Трг Николе Пашића, Таковска, Кнеза Милоша и Немањина.
1. Од Трга републике до Народне скупштине Републике Србије, са читањем кровне Декларације о ГМО и производима од ГМО, коју је аутор и народни посланик проф. др Миладин М Шеварлић предао на разматрање и усвајање Народној скупштини Републике Србије 5. маја ове године. Текст чита модератор Миша Ћирић, а делагација учесника протеста предаје захтев Народној скупштини Републике Србије да донесе Одлуку о спровођењу референдума са питањем: „Да ли сте »ЗА« или »ПРОТИВ« увоза, гајења, прераде и промета ГМО и производа од ГМО на територији Републике Србије?“, уз песму „Ово је Србија“ ансамбла „Гледанице“ и пратњу Ратислава Благојевића са хармоником.
2. Од Народне скупштине до РТС-а и предаја Захтева за организовање ТВ расправа на тему: „Да ли су ГМО и производи од ГМО здравствено и еколошки безбедни“, са поруком учесника шетње „Наука није зец да се од свакога плаши, али није ни магарац да је свако јаше“ и уз песму Љиљане Браловић „Ово није молитва“.
3. Од РТС-а до Владе Србије и предаја Захтева за утврђивање одговорности чланова Владе и запослених у државним институцијама, за неистине о ГМО у јавним изјавама и присуство ГМО и производа од ГМО у Србији, уз афоризме Бошка Маринковића.
 
 
Пратеће активности:
 
 
-Полагање дечје заклетве по тексту из 1914. године.
-Фотографисање са учесницима скупа "Србија без ГМО".
-Прикупљање прилога за народну кухињу Срба на АП Косово и Метохија.
*Напомена: На јавном скупу за СРБИЈУ БЕЗ ГМО забрањено је присуство учесника са маскама на лицу и капуљачама на глави, са партијским заставама, као и другим обележјима и транспарентима којима се вређа достојанство људи, нација и вера.
 
 
Истовремено са Београђанима "маршираће" и Крагујевчани, јавни скуп у покрету истог назива "Србија без ГМО - Марш против Монсанта" заказан је у Великом парку за суботу 12. мај од 11 часова и 30 минута.
Напомена: На јавном скупу за СРБИЈУ БЕЗ ГМО забрањено је присуство учесника са маскама на лицу и капуљачама на глави, са партијским заставама, као и другим обележјима и транспарентима којима се вређа достојанство људи, нација и вера.
 
Све што до сада нисте знали, а желите да сазнате о ГМО погледајте на порталу:  www.prviprvinaskali.com/clanci/o-gmo.html

 

 
 


 
ЗАР ЋЕМО ДОЗВОЛИТИ
 
Зар ћемо дозволити да злотвори ликују
Када нас генетски модификују?
 
Ево шта буде с’ науком о генима,
кад падне у руке светским кретенима!
 
Онима што рачун не полажу ником
кад образ укрсте с’ новчаником!
 
Оним што се баве генетском манијом-
да Србе укрсте с боранијом!
 
Онима који пуцају од поноса-
кад створе пасуљ с’ укусом лососа!
 
Они су спремни, методом истом
Да укрсте Јуду с’ Исусом Христом!
 
Мисле да смеју, што ни бог не уме-
да укрсте анђеле и монструме!
 
Бог их презире, ал’ ко Бога пита?
Питају се богови новца и профита!
 
ГМО је страна речца, плаћеница!
Ја сам је проучио професорски, помно,
и закључио то је скраћеница
Од модификоване српске речи ГоМнО!
 
Маја, 2017. Љубивоје Ршумовић
 
Ко предаје/продаје тржиште вредно преко пет милијарди долара?
Велике мултинационалне компаније улажу огромна финансијска средства како би се проширила употреба ГМО семена што би довело до огромног повећања коришћења ГМО хране.
Њихов основни мотив је профит! Светско тржиште семена на годишњем нивоу вредно је 500 милијарди долара. Жеља и циљ произвођаца ГМО семена је да у потпуности овладају светским тржиштем, да постану монополисти. Тренутно, само пет компанија производи преко 90% свих ГМО семена, предњачи немачки Баyер у чијем ће ускоро бити и амерички Монсанто.
 
Ко једном купи њихова семена, мораће их куповати сваке године, разлог томе је увођење такозване „терминатор технологије“. Ради се о уграђивању гена који уништава семе биљке и оно се не може користити следеће сезоне, у пракси се старо семе за наредну сезону користило чак до 80%.
 
Ако сељак жели да користи друга семена, она која нису генетски модификована неће моћи, земљиште на којем се једном посеје ГМ семе, наредних 10 година је јалово за сваку природну културу која је раније била сејана традиционалним начином.
 
И тако је остварена потпуна контрола производње хране, произвођац је принуђен да купује ГМО семена од МОНОПОЛИСТА!
Шта то значи у пракси?
 
Купили сте ГМО семе, кренули сте у призводњу хране. Већ наредне године цене семена могу бити двоструко веће, троструко, ви их морате купити јер немате избора. Бас због тога, Монсанто и други произвођаци од 1996.г. цене модификованих семена висеструко су увецали. Постоји и гори сценарио, произвођац мозе да вас остави без семена, земља остаје без сетве, народ остаје гладан.
 
Домаће тржиште хране вредно је преко 5 милијарди УС $ и то у условима тешке економске кризе када је куповна моћ значајно смањена. У 2016.г. извоз хране из Србије достигао је 3,2 млрд. УС $. Када бисмо користили све наше пољопривредне ресурсе, улозили у аграр, покренули прерађивацку индустрију, извоз хране из Србије могао би бити знацајно веци, између 10 и 20 милијарди евра.
 
Ако бисмо почели ГМО прозводњу наш извоз био би нула долара, не бисмо имали коме да извеземо нашу пшеницу, кукуруз, јабуку, малину… стопиран би био и извоз свих врста меса. Традиционално наше тржиште је Русија у којој је у потпуности забрањено коришћење ГМО хране. За извоз би нам остале само земље које користе ГМО храну, проблем је што би оне саме имале довољно сопствених производа.
 
Интерес мултинационалних компанија и није да Србија производи храну за извоз, није им интерес ни да је производи довољно за сопствени народ, њих занима да наше оранице буду потпуно необрађене, како би западне земље своје вишкове хране пласирале нашем становништву.
 
Ништа ново, сценарио већ виђен у Србији.
 
Зар није домаћа индустрија пољопривредних машина уништена, скоро угашена, , искључиво да би се отворило тржиште страним произвођачима истих производа. Још увек памтимо Змај комбајне, ИМТ тракторе. Само гашењем ИМТ-а страним произвођчачима трактора ослобођено је тржиште вредно преко десет милијарди УС $
 
Да нам се не би догодила судбина индустрије пољопривредих машина морамо стопирати ширење ГМО, сачувати наша семена, морамо сачувати наше оранице, стопирати продају преосталог непродатог војвођанског земљишта које од 01. септембра могу куповати странци, морамо сачувати и наш ПКБ!!!
 
Србија може бити велики прозвођач и извозник здраве и органске хране, па зашто то и не буде!
 
На нама је да се изборимо!
Драган Радовић, економиста.
 

АФОРИЗМИ О ГМО

Чланова Клуба афористичара НУШИЋ фондације саопштени у Скадарлији на ШЕШИРИЈАДИ 2017 одржаној 1. јула 2017. године:

То никакво није зло када једеш ГМО,
Тад постајеш крава, во, а успут и лижеш со.
 
Јефтино је сочно сво, ал' шта једеш ти незнаш,
Укусан је ГМО ако живот њему даш.
 
Када кажеш храна издућана сигуран си иако и ниси,
Да је здрава и баш она права, али није ГМО се крије.
                                                          Божидар Пешев
 

И без ГМО хране сити смо свега.

Не желим да будем глорификован, још мање генетски модификован.

За оне који би да нам дарују разне ГМО хибриде имамо уздарје – СРПСКИ КРИВАК!(1 варијанта)

(За оне који нам нуде ГМО хибриде имамо модификацију – СРПСКИ КРИВАК!)(2 варијанта)

 Доли овца остала без оца,па сад тражи тату у равном Банату.

 Да ли и ЛГБТ популација потпада под Генетски модификоване организме?!

 ГМО да једем не мислим и нећу,јер мора да мислим на генерацију трећу.

 ГМО храна много више рађа, а деца нам обољевају све млађа и млађа.

Нећу да једем ГМО и тачка, јер знам разлику између лава и мачка.

Ради, вуци као во, ал‘ не једи ГМО!

 Маните нас ваших ГМО производа! Направите ви новог Теслу, Пупина или Миланковића, па да разговарамо.

                                                                                                                                                           Алекса Зарев

Битка за бебе почиње избегавањем ГМО хране.

Једи шта ти се хоће, али не и забрањено ГМО воће.

Кад радници у Монсанту неће да једу своје производе, зашто бисмо ми?

                                                                                             Блага Јанковић

Као што пијемо H2О

избегавајмо ГМО

јабуке и банане су слатке

али су и штетне

ако имају ГМО додатке.

Монсанто би да нас храни

Монсанто би да нас лечи

ГМО је средство

од кога му је приход већи.

ГМО убија као и друга оружја

али има одложено дејство.

Оливер Јанковић

- Одговор председнице Владе Р. С. на Предлог декларације о ГМО и производима од ГМО:

Прочитајте чланак о ГМО и производима од ГМО под називом: "Пет људи ће да одлучује о здрављу нас и наших потомака"

 

http://www.pasarella.rs/lifestyle/pet-ljudi-odlucuje-potomaka/
Pet ljudi će da odlučuje o zdravlju nas i naših potomaka?!
Autor: Milica
01.08.2017. 
Jasno je da retko kad u istoriji ljudskog roda bilo zdravih vođa, tj najčešće su uzjahivali na presto, najgori među najgorima. Beskrupuloznost nije samo ići do cilja preko mrtvih, već kao takva opisuje se nekolicinom dijagnoza u savremenoj medicini. No kako bilo, Kurte ili Murte, uglavnom odlučuju o sudbinama naroda širom sveta.
Ono što se nama počelo dešavati je da su nažalost i kod nas pojedinci rešili da uzmu stvar u svoje ruke i potruju narod, sve u “ime zakona”. Naime predlog skupštini da se poštuje zakon o GMO, Dr Ševarlića, bio je odbijen uz najapsurdnije objašnjenje u istoriji javnih obraćanja. Dr Ševarlić javno zastupa onu stranu stanovništva koja je protiv pošasti GMO proizvoda, a to je zvanično 85% populacije u Srbiji.
Nasuprot nas 85 % dobićemo grupu od pet ili petnaest, sveznajućih naučnika, koji će odlučivati o tome koji je GMO organizam rizičan a koji ne po zdravlje populacije i na taj način će se uvoditi u promet države Srbije. S kojim pravom, jedna šačica ljudi može da odlučuje o genetskom kodu i opštem zdravlju kompletnog naroda?
Na koji način će oni dokazati da je neki GMO organizam štetan ili ne, kada je teško uopšte bilo šta ustanoviti, u smislu uticaja na ljudski organizam kod prve generacije koja konzumira ove proizvode.
Severna Amerika odavno koristi GMO, preko dvadeset godina. Tamo su  ljudi bukvalno počeli da evoluiraju nazad u prasiće i piliće. Deca su ogromna, gojazna, dijabetes tip dva se javlja kao epidemija kod dece uzrasta od 7-10 godina. Adolescenti najviše liče na kokoš, po svojoj fizionomiji, i to bez trunke preterivanja. Imaju uska ramena i široke kukove, jake butine i tanke nožne članke. Kao iskopirani. Razume se ima izuzetaka, ali ova pojava biva sve češća. Devojčice ulaze u polnu zrelost sa jednocifrenim brojem godina. O alergijama ne vredi ni govoriti, dovoljno je reći da u većini javnih ustanova gde borave ili dolaze deca, kao i u svim školama zabranjeno je donositi za užinu bilo šta što sadrži koštunjavo voće, a ponekad i jaja i mleko.

Ali zvanični izveštaji nadležnih institucija o rizicima zbog konzumiranja GMO hrane, su bazirani na odgovorima “JOŠ uvek nemamo dokaza da je GMO štetan za populaciju”. Iako je očigledno da očiglednije ne može biti. Dok se saberu naučnici i analitičari, Severna Amerika će više ličiti na farmu goveda, nego na ljudsku civilizaciju.

Zanimljiv slučaj ljudi u Kaliforniji koji su oboleli od retke vrste raka – udružili su se i tužili Monsanto. Na šta je Monsanto svalio krivicu na inspekciju koja nije dobro analizirala pesticide koji su korišćeni u uzgajanju hrane. I tako u krug… Začarani krug svaljivanja krivice, ostvarivanja profita i trovanja populacije. Monsanto će dobiti “packu”, oštećeni neku primamljivu sumu novca, i opet će sve biti po starom.

No gde je tome kraj? Zbog čega bismo mi kao narod pristali da nekih XY ljudi prima platu i ima nula odgovornosti za ono što će dešavati zbog donošenja njihovih odluka. Kakve se osim ovakvih, još grupa može organizovati? Kakve je sve grozote moguće afirmisati na ovaj način, ako je lagalno obrazovati grupu koja će sistematski i lagano ugrožavati zdravlje i živote svog naroda? Dozvola za degeneraciju čitave nacije u nadolazećim generacijama je gora od odluke ulaska u rat. U ratu, bar oni koji prežive nose još uvek neizmenjeni DNK.

Da li su ti potencijalni “stručnjaci” koji će biti deo te famozne družine probali spanać koji ima miris ribe? Papriku koja ima ukus benzina? Soja koja ubija mušku plodnost, i izaziva policistične jajnike… Možda klonirane voštane bezukusne jabuke? Pileća prsa po kilogram u svakom, ili pile od 6 nedelja koje ima 5 kilograma? Da li bilo šta tim stručnjacima znači podatak da su tri breskve uzgajane osamdesetih imale hranljivu vrednost kao sada 8 kilograma istog tog voća.

Postupati treba prema savesti, a ne prema “diregentskoj palici” bar onda kada su sva naša deca pitanju!

 
 

 

Додатне информације