Час историје на Спомен комплексу Церским јунацима под насловом

Славна прошлост – наше наjјаче упориште за будућност”

Друштвосрпских домаћина је и ове 2019. године на празник Преображења Господњег 19.августа на Спомен комплексу Церским јунацима у Текеришу организовало културно-историјску манифестацију  - Час историје.

“У свим овим јубиларним годинама Друштво српских домаћина, на споменику Церским јунацима овде у Текеришу, организује Час историје. Прошле године, поводом - 100 година од пробоја Солунског фронта и 106 година од победе у првом Балканском рату - програм смo назвали “На крилима великих победа”, био је и програм “Отаџбина преча од живота”, а овогодишња манифестација Час историје носи име “Славна прошлост – наше наjјаче упориште за будућност” - истакла је у уводном слову Јасмина Стоиљковић, глумица Српске драма Народног позоришта из Приштине које је измештено у Грачаницу, која је водила програм и била сарадник на његовој реализацији. Поред присутних, посебан поздрав је упућен председнику Друштва српских домаћина господину Нићифору Аничићу, који живи и ради у Јужној Африци, и који је био иницијатор одржавања манифестације Час историје, баш, управо, на овом месту. Уводну беседу је и ове, као и претходних година, одржао потпредседник Друштва српских домаћина примаријус доктор Страин Шуљагић.

Потом је Јасмина Стоиљковић, представила госте:

“Велико нам је задовољство што данас можемо представити наше госте у драмском делу програма – Небојшу Миловановића, глумца Југословенског драмског позоришта, који ће извести монолог “Говор поручника Тасића” из позоришне представе Свети Георгије убива аждаху, затим аутентични говор мајора Гавриловића у одбрани Београда 1915.године, као и наредбу војводе Степе Степановића од 22.августа 1914. непосредно по завршетку Церске битке. Ово је и година обележавања деведесетогодишњице од смрти великог војводе Степе Степановића.

Са нама је етно певач и аутор Љуба Манасијевић, a и песникиња Љиљана Браловић. А такође, нам је велико задовољство што у уметничком - музичког делу програма можемо да представимо наше госте - Ансамбл Ратислав Благојевић и Гледанице.

Ансамбл је објавио два албума, први 2017. “Гледај ме гледај”, и други 2018. “Ово је Србија” у издању ПГП РТС-а. Песма, коју је изводио овај ансамбл  високо је рангирана на листи „60 најлепших народних песама“ у избору РТС-а. Уметнички руководилац, аутор аранжмана Ратислав Благојевић, музиколог, истражује традиционалну музику Србије и Балкана. Тако ћемо данас чути и песму “Изгнаници” која је познатија под именом “Креће се лађа Француска” са оригиналним текстом који је 1917. у Никри код Солуна написао и компоновао Бранислав Брана Милосављевић. Ређаће се „Марш на Дрину“, „Српкиња“, „Тамо далеко“.

Ове године Час историје је одржао пуковник, доцент, доктор Слободан Ђукић, професор на Војној академији. Тема овогодишњег Часа историје је била Колубарска битка.

Јасмина Стоиљковић је говорила и пророчке речи великог српског пријатеља Арчибалда Рајса, из књиге “Ратни извештаји из Србије и са Солунског фронта – необјављени текстови на српском” коју је објавио магазин Геополитика. Сви присутни су потом топло поздравили потпредседника Друштва српских домаћина и председника Српског националног савета у Црној Гори Момчила Вуксановића, који је говорио о тешком положају српског народа у овој бившој југословенској републици. Претходно је делегација Друштва српских домаћина, коју је предводио проф.др Миладин Шеварлић, председник Управног одбора, положила венац на споменик Церским јунацима у оквиру програма који је организовало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Као и културно-уметнички програми претходних година, чији је аутор Слободан Ерић, завршен је полагањем ружа на споменик јунацима Церске битке и речима: “Нека име овогодишњег Часа историје Славна прошлост – наше најjаче упориште за будућност, буде један од животних мотоа ове и будућих српских генерација”

Фотографије и видео запис: Слободан Станковић