ОБНАВЉАЊЕ ЗАПИСА

Некеда давно, кад су ветрови освајача завојевали просторима где живи народ вредан и поносан на своју традицију и веру, приступ Богу и олтару беше отежан и онемогућен. Душмани похараше и попалише српске богомоље, али вера у Свемогућаг који створи овај свет остаде код народа неупитна, а воља да згасли живот разгоре, несаломива. На ободима засеока, најчешће на пропланцима подаље од путева, одабраше храстове, закрстише их, почеше се окупљати око њих и молити за спас породица, засеока и села. Претворише тако одабране храстове у богомоље и означише као Записе, а они временом попримише улогу божанства коме се народ верни моли и поштује га попут Свевишњег,...Ни опала гранчица се није узимала, а камоли нека грана засецала.

У време духовног посрнућа и невере, проредише се Записи, окоровише, опустеше,...скоро се затреше. Неке, неверници и посекоше, али у народу верујућем, остаде жеља да се обнове.

Тако је на Спасовдан лета господњег 2019 (по саром српском календару 7527 год.) у Горњемилановачком селу Ручићи - зесеок Виногради, мештани обновише један од ранијих Записа, са жељом да их све обнове и веза за прецима очврсне. Одабраше столетни храст на имању ручићког домаћина Драгана Јовановића и уз благослов и прегалаштво домаћина и мештанина Младена Николића припремише га да се уз молитву и читаније парохијскох свештеника Милорада Вујовића закрсти и освешта,... И преломише колач на Спасовдан, сеоску преславу.

Песник Ненад Стојић, члан удружења књижевника „Запис“ – Г.Милановац каза, по ломљењу колача, песму „Молитва под обновљеним записом“ срочену из душе у освит Спасовдана.

Прошлост надјачава будућност.

Врхови снова напаћених душа обнављају дрво судбине.

Надјачавају глад, смрт и пропаст људског рода

за име Господа и берићет житних поља.

Да се рађа нека звезда нова

што узима штит природе

и вазноси Божије рабе

у дарове буктиње живота.

Да покрене слепе и убоге, мале и велике,

будуће витезове славе и части

за будућност новог врела живота

причестом и молитвом новог Спасовдана.

Од сада до вечности земаљскога праха

да оживи и поживи ово место,

у време суше да потекне дажд

из светлих додолдких облака.

Да се рађају покољења нова

од данас до лепших дугиних боја

И светлости њива и осоја.

За веки векова Амин !

... И поручи народу да се сложи и умножи и да ради на обнављању записа својих предака, како ове године тако и догодине,.. а да да Бог, и навек.

Присутни се почастише и кренуше, као у старо време, литију ка засеоку Орнице где је на Спасовдан лета господњег 2018 прегалаштвом браће Рајка и Радомира Тодоровића и Милорада Лазаревића обновљен, после више од пола века, први Запис у Ручићима. Озарише се душе и васкрснуше сећања на старо време, призваше преци и оснажи жеља да их следимо,.. јер ко нема прошлост, нема ни будућност. А Записи су део наше прошлости. Обновимо их ! Повежимо прекинуту нит са прецима и њиховом животном снагом коју су црпили из вере у Бога и љубави према отаџбини, спојене у Записима.