Подигнута спомен-биста Савићу Радојеву Божовићу

Спомен-биста Савићу Радојеву Божовићу постављена је 07. новембра 2015.године у Пиперима у организацији Српског националног савјета, Друштва српских домаћина и Удружења Пипера. Бисту је урадио вајар Милија Стојановић, а њено изливање и постављање обезбиједили су Српски национални савјет и Друштво српских домаћина Црне Горе.

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је Свету ахијерејску литургију у манастиру Ћелија Пиперска у Пиперима, након које је освештао споменик славном српском јунаку Савићу Радојевом Божовићу, опјеваном у Његошевом „Огледалу српском“.

Владика је рекао да увијек има оних, који су увијек у мањини, што себе жртвују до последње капи крви за истину, слободу, правду, за вјечно и непролазно Царство небеско.

Манифестацију поводом освештавања бисте припремило је Удружења Пипера и породица Божовић. Свечаности су присуствовали председник Српског националног савјета др Момчило Вуксановић, представник Друштва српских домаћина из Београда Миљан Ћеранић, као и бројни представници свих племена, те јавног, културног и друштвеног живота из целе Црне Горе.

У име племена Пипери присутнима се обратио Савић Драга Божовић: „Био је поштован и од Турака и од Црногораца. Дочекао је и трећег црногорског господара Петра Другог Петровића Његоша и делио у то време са својим племеном и зло и добро“.

Испред Друштва српских домаћина из Београда присутнима се обратио Миљан Ћеранић: „Божји умилници, као што је витез коме данас подижемо спомен обиљежје, Савић Радојев Божовић, издигли су се из домаћинства кућевног и постали домаћини домостроја народног. Они су данас узор српском народу“, казао је Ћеранић.

Миљан Ћеранић је нагласио заузимање Друштва српских домаћина око обнове спомен обележја Церским јунацима на Текеришу и два споменика у Пријепољу о Стогодишњици ослобођења старе Србије. Скуп је  поздравио у име свих домаћина широм Српства и председника Нићифора Аничића.

Након освештања споменика организатори су уприличили богат културно-духовни програм у коме су учествовали пјесници, гуслари и пјевачко друштво из Бањана.

Погледајте фотографије са догађаја.

5.jpg1.jpg7.jpg2.jpg4.jpg6.jpg8.jpg3.jpg