Освештање споменика на Бојној њиви

Дана 19. септембра 2015.године са почетком у 12 часова на Бојној њиви у Мојковцу Друштво српских домаћина и Српски национални савјет Црне Горе уприличили су Освештање обновљеног спомен-обиљежја јунацима славне Мојковачке битке који падоше за крст часни и слободу златну.

Овим догађајем почело је обележавање 100-годишњице Мојковачке битке. Света Архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство епископ будимљанско - никшићки Г. Јоаникије одслужена је у Саборном храму Рождества Христовог у Мојковцу. Преломљен је колач и обележена слава храмовног хора који носи назив својих заштитника Светих Јоакима и Ане. Организатори су окупљеном народу обезбедили  превоз теренским возилима до спомен места свечаности на Бојној њиви.

У 12 часова, Владика Јоаникије је са свештенством  одслужио помен мојковачким јунацима и освештао обновљени споменик на чијој плочи пише: "Ми смо пали да би Црна Гора и Србија живјеле," а затим се пригодним речима обратио скупу изражавајући задовољство што смо блаженим поменом обележили успомену на наше славне претке. Господа Момчило Вуксановић испред Српског националног савјета Црне горе и Миљан Ћеранић испред Друштва српских домаћина положили су венце на освештани споменик и одали почаст јунацима Мојковачке битке, који су омогућили повлачење Српске војске преко Албаније и на дуже време зауставили много надмоћнијег непријатеља, који је намеравао да унушти Србију и њену војску. Председник одбора за породицу, омладину и спорт Миљан Ћеранић уручио је српску заставу Владики Јоаникију,истакавши: " Дарујем вам Српску заставу, црквену у име Друштва српских домаћина и Свете српске војске којој је заштитио одступницу народ чији сте ви духовни поглавар.

Сагледавши величанствено жртвовање братства ради можемо мирно рећи да се ради о једном народу, Српском. Све вас поздрављам у име Друштва српских домаћина и председника Нићифора Аничића." Миљан Ћеранић је касније говорио директно у програм Српског радија који се однедавно чује широм Црне горе. Помирљивим и добронамерним речима обратио се Момо Вуксановић и позвао све да објединимо снаге за централну прославу која нас очекује. Свечаност се завршила уз гусле богатом трпезом љубави у ресторану Мост.

Погледајте фотографије са догађаја.

01.jpg10.jpg5.jpg1.jpg7.jpg2.jpg4.jpg6.jpg8.jpg9.jpg11.jpg3.jpg