СРБИЈА ЈЕ ЗЕМЉА ДОМАЋИНА

Друштво српских домаћина учестовало је на  IV BUSINESS SUMMIT-у 2015.године у Врњачкој Бањи, који је у организацији Етно центра Гегула из Краљева одржан крајем јуна. Члан Друштва Ивана Дамљановић, маст. инж. организационих наука, која се појавила обучена у шумадијску народну ношњу и своје излагање оплеменила старом српском песмом, отпевавши је на крају презентације, а на задовољство свих присутних. На овај начин она је исказала суштинску посвећеност и љубав ономе што ради демонстрирајући нов приступ презетованој теми.

Упознавајући присутне са радом Друштва, Ивана Дамљановић је, између осталог, рекла: - Друштво српских домаћина је добровољна, невладина, непрофитна, ванстраначка организација која већ 13 година негује, чува и окупља домаћине из целе Србије и шире. Циљеви Друштва су очување, унапређивање традиционалних вредности српског народа у области економије, привреде, туризма, културно-историјског наслеђа, образовања, писма, језика, народног и духовног стваралаштва;
оживљавање народних обичаја, заната, уметничког стваралаштва, старих занимања; очување природних ресурса, животне средине; очување породице, као и ревитализација села кроз међусобну сарадњу села и града (јачање тако и српског сељака), препород друштва у целини.

Друштва српских домаћина има више стручно-програмских одбора, као што су: Одбор за привредно-економски рад, Одбор за културу и образовање, Одбор за омладину, породицу и спорт, Одбор за пољопривреду и Одбор за информисање и маркетинг. Територијални одбори се налазе у Сомбору, Ужицу, Кикинди, Пожеги, Апатину, Новом Саду, Врањској Бањи, Кули, Ариљу, Горњем Милановцу, Владичином Хану, Бијељини, Херцеговини, а Градски одбори у: Београду, Вршцу, Лозници, Пријепољу, Подгорици и Бајиној Башти.

Манифестације у којима се Друштво српских домаћина налази у улози организатора или суорганизатора су: Свечана академија поводом 100 година од ослобођења старе Србије; 100 година од Церске битке у Текеришу; "Село-град" испред Храма Св.Саве и Народни вишебој у Доњој Топлици (у сарадњи са Удружењем чувара српске традиције и обичаја "Прела и посела"). Све ове и многе друге манифестације су медијски пропраћене и оставиле су писаног трага у билтену Друштва "Домаћин Сербски" – обавестила је наша ссаговорница.

Она наглашава да српски домаћин може очувати српску културу и традицију, спајајући туризам и пољопривреду и да није потребно улагање у велике комплексе који се сами могу изборити на тржишту, већ у мала газдинства кроја чувају аутентичност српског села, домаћина.

- Треба да се потпомогну и мотивишу млади да се врате на село, и они који већ живе на селу, за оне који хоће да одмарају на селу, за оне који желе да купе здраве и укусне пољопривредне производе са села, како би се самим тим побољшала продаја домаћих производа високог квалитета.

Србија је земља домаћина. А стратегија развоја туризма у Србији придаје посебни значај сеоском туризму (амбијенту, природи, храни, обичајима...) Србија има великог потенцијала за развој сеоског туризма, јер се годишње може остварити велики приход, али и природне ресурсе треба искористити на прави начин. Статистички подаци говоре да етно села као што су: Мокра Гора, Кошутнићи, Дрвеноград, Старо село, бележе велику посећеност током последњих неколико година. Такође, велику пажњу треба посветити и бањском туризму у Србији, који се временом све више развија и на чијем се развоју ради и даље, не би ли посетиоци упознали природне лепоте Србије на прави начин.
Друштво српских домаћина подржава иницијативу за представљање и промовисање сеоског туризма и домаћина путем интернета, као медија путем којег све већи број туриста тражи праву дестинацију.

Наш портал www.сеоскитуризам.еу је двојезични портал са растућом базом смештајних капацитета, новостима из домена сеоског туризма и предстојећим манифестацијама у руралним подручјима који представља идеалан начин за промоцију српских домаћина. Врата Друштво српских домаћина су широм отворена свакоме ко је искрен, поштен, честит, вредан, добронамеран. То је место окупљања свих оних који имају знања, умећа, воље и спремности да направе једно велико домаћинство, које би кроз туризам омогућило и њен бољи економски развитак, јер нам је неопходна економски јака Србија – закључила је Ивана Дамљановић.

Погледајте фотографије са догађаја.