САБОР ЗАДРУГАРА И УДРУЖЕНИХ ПРОИЗВОЂАЧА СРБИЈЕ

Друштво српских домаћина, са благословом Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја , поводом 93. Међународног дана задругарства 4.јула 2015.године на Тргу Николе Пашића у Београду, одржало је први

САБОРА ЗАДРУГАРА И УДРУЖЕНИХ ПРОИЗВОЂАЧА СРБИЈЕ

Сабор је  одржан уз подршку Града Београда – Секретаријата за привреду – Управе за пољопривреду, организоване су три националне научно-стручне организације у чијим програмским циљевима је и област задругарства:

-        најстарија Савез пољопривредних инжењера и техничара Србије (СПИТС, основан 1869. као Друштво за пољску привреду);

-         Друштво аграрних економиста Србије  (ДАЕС, основан 1992.); и

-         Тематски најобухватнији Задружни покрет (основан 2010.) – који наставља традицију првих задругара из Бачког Петровца (1846) и Вранова (1894).

Сабор се одржан у суботу, 4 јула т.г. (10-17 часова) у Београду, на Тргу Николе Пашића, а свечано отварање је почело у 11.00 часова.

Међународни задружни савез и Организација уједињених нација сагласили су се да Сабор обележе под слоганом:

Бирајте задругу, бирајте једнакост“,

са циљем: „да се повећа свест о задругама и промовише покрет за успех идеала међународне солидарности, економске ефикасности, једнакости и мира у свету, ..и да се ојачају и прошире партнерства између задружних покрета у свету и других актера, укључујући владе, на локалном, националном и међународном нивоу.“

Сабор је био у виду да окупљени задругари и  удружени произвођачи:

-         чују поруке говорника на свечаном отварању поводом Међународног дана задругарства и задругарства и удруживања уопште,

-         постављају питања и добију одговоре о задругарству и удруживању као једином моделу за одрживи развој малих произвођача,

-         да промовишу своје производе, своју културу и живот у локалној заједници,

-         успоставе међусобни контакт и контакт са потрошачима Београда,

·         да дају изјаве новинарима, ...

И да укажемо јавности да ЗАДРУГАРСТВО и УДРУЖИВАЊЕ У СРБИЈИ имају:

-         дугу и богату традицију (Главни савез српских земљорадничких задруга је 1895 године у Лондону био један од 11 оснивача Међународног задружног савеза),

-         успехе и проблеме у садашњем развоју, и

-         перспективу и нужност заједничког организовања за одрживији економски, социјални и културни развој задруга и удружења и њихових локалних заједница.

Погледајте фотографије са догађаја.

Sabor zadrugara 9.jpgSabor zadrugara 5.jpgSabor zadrugara 3.jpgSabor zadrugara 7.jpgSabor zadrugara 4.jpgSabor zadrugara 8.jpgSabor zadrugara 2.jpgSabor zadrugara 6.jpgSabor zadrugara 1.jpg