ДРУШТВО СРПСКИХ ДОМАЋИНА У ПРИЈЕПОЉУ

prijepolje
 
 

 

 

ПОД КРИЛИМА „БЕЛОГ АНЂЕЛА” 

Бели анђео, манастир Милешева 

 

Општински одбор Друштва српских домаћина из Пријепоља на недавно одржаној седници, усвојио је план и програм рада Друштва за 2008. годину.

Рад Друштва планиран је кроз активности у више области: Путем јавних трибина, уз помоћ еминентних стручних лица из области етнологије, историје, пољопривредних наука, социологије и медицине, Друштво ће радити на едукацији чланства и осталих заинтересованих грађана  у циљу афирмације и појачаног неговања традиционално познатих вредности домаћина у Србији.   

Оваквим радом Друштво има за циљ подизање и развијање свести људи овога краја на јачању пријатељства, међусобног помагања, толеранције,  међунационалног уважавања и моралних вредности српског националног бића по ком је овај народ увек био познат у свету. 

 Мотив нетакнуте природе - планина Јадовник –Тичије поље

 Уз то, Одбор је планирао и јавне трибине из области стручног усавршавања својих чланова и осталих заинтересованих грађана на тему из области: воћарства, сточарства и области медицине у циљу раног откривања и спречавања болести савременог доба.                  

Одбор је покренуо иницијативу покушаја ублажавања и заустављања сиромаштва најугроженијих групација људи у овом крају, пре свега кроз идентификацију –евиденцију таквих лица и домаћинстава а потом покушаја да се путем донација и хуманитарних акција  обезбеди финансијска подршка социјално угроженим лицима.                 

Активности ће такође бити усмерене и на плану подстицаја појединих облика удруживања произвођача здраве хране и њиховог заједничког наступа према тржишту са акцентом на инострано тржиште.

Мотив села Сопотница  

Друштво српских домаћина ће водити организовану кампању утицаја на локалну власт општине Пријепоље у циљу равномернијег развоја инфраструктуре на подручју локалне заједнице а посебно изградње путева према местима која имају очувану природу, погодну за развој сеоског туризма као што су планина Јадовник, Сопотница, Бабине, Камена Гора, Комаран и Аљиновићи.         

Председник општинског одбора          

Будимир Тешевић 

Додатне информације