ИЗ РАДА ДРУШТВА СРПСКИХ ДОМАЋИНА

Управни одбор ДСД одржао је седницу 12.02.2014.године и наставио активности из претходног периода.

Најбитнија питања из претходног периода као што је Ослобођење Старе Србије, хуманитарна помоћ српском народу на Косову и Метохији остаје као стални задатак Друштва српских домаћина.

Посебан значај из рада ДСД било је обележавање 900 година од рођења Стефана Немање и 200 година од рођења Петра Петровића Његоша.У препуној сали хотела Младост где је одржана свечана седница Скупштине ДСД. Присуствовали су и представници свих одбора и други грађани. На овој Свечаности говорили су професор Марко Поповић о животу и раду Стефана Немање, а академик Матија Бећковић у надахнутом говору говорио је о величини Петра Петровића Његоша као песника, државника и верског поглавара Црне Горе. Свечаност је одражана 9. новембра 2013.године, а затим су сличне свечаности одржане обележавањем ових догађаја. Такве сличне свечаности одржане су још у неким одборима.

Управни одбор је закључио да се овакве свечаности одрже у свим територијалним одборима ДСД где то до сада није учињено.

Прихваћен је предлог Слободана Ерића преседника стручно-развоног одрбора за информисање и маркетинг, да се одржи Округли сто са темом „Проблеми у развоју пољопривреде и села“.

Прихваћен је предлог да се оснује одбор ДСД у Новом Бечеју.

Стручно-развојни одбор за породицу , омладину и спорт припремио је неколико програма међу којима треба посебно истаћи тему Рађање и наталитет у Србији.

Обзиром да је у овој години је 100 година од великих победа српске војске у Првом светском рату, као што је Колубарска битка, Сувоборска битка, које ће бити на посебан начин обележене. Прихваћен је предлог да Управни одбор подржи Удружење чувара српске традиције и обичаја „Прела и посела“ да се у овој години одржи манифестација „Коло мира“ у коме би учествовало око 10 000 људи. Та манифестација би се одржала 14.септембра 2014.године.