Заштита од ГМО-а

Друштво српских домаћина као нестраначка и непрофитна организација, основана по Закону о удружењу грађана има основни циљ заштиту духовног и материјалног стања српских домаћина – произвођача у свим областима привреде.

Ових дана води се стручна и политичка расправа изменити или не Закон о генетички модификованим организмима, који забрањује увоз и производњу ГМО.

Управни одбор Друштва српских домаћина на седници 17.01.2013.год., поводом Закона о ГМО, разматрао је стручне и политичке ставове, како научних кругова тако и наших чланова – домаћина, и заузео став да се не мења Закон о ГМО из 2009.године.

Том приликом Управни одбор је заузео следеће ставове:

1. Друштво српских домаћина се обавезује да ће доследно поштовати Закон о генетичким модификованим организмима („Службени гласник Републике Србије“, број 41/2009;  у даљем тексту: Закон о ГМО), захтева његову доследну примену на територији Републике Србије и противи се његовој промени.

2. Друштво српских домаћина у оквиру законских и својих организационих могућности у вези са коришћењем или управљањем природним и другим производним ресурсима и организовањем пољопривредне и производње, прераде и промета пољопривредно-прехрамбених производа неће дозволити и допустити узгајање и ширење ГМО на територији Републике Србије.

3. Друштво српских домаћина се обавезује да ће предузети све одговарајуће мере, као што су стручна предавања и други програми образовања за све домаћине у Србији, пољопривреднике и друге учеснике у организовању производње, прераде и промета пољопривредно-прехрамбених производа како се не би одлучили за нелегално узгајање и промет ГМО и производа од ГМО.

4. Друштво српских домаћина захтева и очекује од свих државних органа и политичких странака и покрета да се залажу за доследну примену Закона о ГМО и одговарајућих подзаконских аката и да се онемогући недозвољено гајење и  промет ГМО и могуће штетне последице ГМО и производа од ГМО на здравље садашње и будућих генерација становника и загађивање природе у Републици Србији.

5. Друштво српских домаћина упозорава све домаћине и грађане у Србији да ће последице које задесе биљке и животиње добијене у процесима лабораторијских генетичких манипулација сигурно у будућности задесити и људе и њихову децу, унуке и праунуке као крајње кориснике ГМО и производа од ГМО.

6. Друштво српских домаћина очекује од РТС као медијског јавног сервиса грађана Србије и других средстава информисања да редовно и објективно информишу јавност о примени Закона о ГМО и о резултатима истраживања у свету о штетним последицама гајења и употребе ГМО и производа од ГМО на становништво и све учеснике у производњи, преради, промету и потрошњи пољопривредно-прехрамбених производа.

7. Друштво српских домаћина позива сва удружења грађана и све домаћине и њихове укућане у Републици Србији да подрже и усвоје ове ставове.

Оставимо земљу наших предака нашој деци без ГМО!

Друштво српских домаћина, са овим ставовима, обратило се Председнику Скупштине Србије и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије да уваже све аргументе овде наведене као и мишљење релевантних научних кругова.